IV. SPORTSKE IGRE MEĐIMURSKIH SLATKIŠA

Sportske igre mladih dijabetičara

                                                                                                   

IV. Sportske igre mladih dijabetičara u organizaciji Međimurskih slatkiša održale su se 27.-28.08.2022. u Accredo centru Zasadbreg. Igre su bile orijentirane prema djeci i mladima s dijabetesom tip 1 i njihovim roditeljima, s posebnim naglaskom na psihološko osnaživanje roditelja. Na Sportskim igrama sudjelovalo je 80-tak sudionika od toga 30-tak vanjskih sudionika iz Virovitice gdje su u neformalnom okruženju izravno izmjenjivati iskustva i znanja.

S obzirom da je samokontrola svakodnevni izazov svakom djetetu, ovakav oblik kontrole uz pojačanu tjelesnu aktivnost bio je izazov više. Djeca su mjerila šećer prije aktivnosti, prilagođavala ukupnu količinu potrebnih ugljikohidrata iz hrane i potrebu za inzulinom koja se uvelike razlikuje u situaciji pod pojačanim tjelesnim naporom nego u njihovoj svakodnevnici. Za vrijeme aktivnosti često će provjeravati šećer kako bi izbjegli eventualne hipoglikemije.  Na ovakav način pokušavamo djeci pokazati kako unatoč njihovoj bolesti i otežanim okolnostima kod svakodnevnih aktivnosti ipak uz dovoljno truda ništa nije nemoguće.

Sudionici su se natjecali u Obiteljskoj olimpijadi i Paintballu. Uz smijeh i dobru zabavu proglašene su i najbolje ekipe. Sva djeca sudionici dobila su simbolične poklone kao nagradu za sudjelovanje.

Cilj Sportskih igara bio je prvenstveno unaprijediti položaj djece i mladih dijabetičara na području Međimurske županije; umrežavanje sa srodnim Udrugama te promocija Međimurske županije kao prijatelja djece, osnaživanje obitelji kroz psihološku podršku te povezivanje obitelji kroz međusobnu razmjenu iskustava života s dijabetesom; savjet starijih dijabetičara mlađima; promicanje fizičke aktivnosti kao glavnog čimbenika dobre kontrole bolesti.

Rezultat nakon Sportskih igara je unapređenje zdravlja poticanjem na organizirano bavljenje fizičkom aktivnošću kroz koju smo utjecali na poboljšanje svakodnevnih zdravstvenih navika djece i roditelja te podigli kvalitetu aktivnosti kojima se ispunilo slobodno vrijeme cijele obitelji. Fizičkom aktivnošću promiče se zdravi život pri čemu se naglasak stavlja na imperativ preventivnog djelovanja kako bi se izbjegle ili umanjile mogućnosti nastanka posljedica dijabetesa.

Ovim putem zahvaljujemo glavnom pokrovitelju Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu koji je osobno došao podržati projekt i pozdraviti sve sudionike te najavio da će Županija podržati i naš sljedeći veliki projekt Priču “Međimurski slatkiši” koja bi trebala svjetlo dana ugledati u 11 .mj. 2022. povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti.

Projekt su podržali i Grad Mursko Središće te Promming d.o.o. Zahvaljujemo i Update Nivo na promotivnim proizvodima koji su našim „slatkim“ sudionicima pomogli da povrate izgubljenu energiju nakon fizičke aktivnosti. Uz ovakvu podršku sve je puno lakše.

Snaga zajedništva daje nam novi vjetar u leđa!