Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti

"Međimurski slatkiš"

Međimurski slatkiši obilježili Svjetski dan šećerne bolesti na poseban način – Promocijom knjige “Međimurski slatkiš“. 

Svake godine sve je više novootkrivene djece. Na području Međimurja u zadnjih mjesec dana ima troje djece kojima je dijagnosticirana šećerna bolest.

EDUCIRAJMO SE !
S ciljem da što više educiramo širu javnost o važnosti pravovremene reakcije, usmjeriti ih na moguće simptome te u konačnici kako biti podrška oboljeloj djeci i roditeljima odlučili smo angažirati pisca Josipa Petrlića Pjera iz Križevaca da napiše priču “Međimurski slatkiš” kojem ovim putem zahvaljujemo na odličnoj suradnji. Izvrsnu ilustraciju i dodatan čar knjizi dala je Sanela Đurinec Raič- vrsna umjetnica i ilustratorica. Cijeli tim ljudi odradio je odličan posao.

Život sa šećernom bolešću nije nimalo lagan
U priči koja prati život petogodišnje djevojčice kod koje dobivena dijagnoza u samom početku života sužava i koči te vidljivo zatvara kvalitetu života te se sve vrti u zatvorenom krugu. Priča postiže izniman i na prvu vidljiv emotivan pomak.

Svi mi se podsvjesno boljimo nepoznatog tako da se u kontaktu s ljudima koji boluju od šećerne bolesti ne znamo adekvatno ponašati.


Priča nas lagano i bez uvijanja upoznaje s nekim od simptoma ponašanja osobe sa šećernom bolešću te nam daje primjer kako nadići naša ograničenja i prihvatiti bez straha tuđa. 
Knjiga “Međimurski slatkiš” će kroz daljnju povezanost sa instalacijama zajednice osigurati razvoj Udruge u kulturnom i socijalnom aspektu. Senzibilizirati će se šira javnost kroz razne institucije pomoću ove emotivne priče i unaprijediti život oboljele djece u zajednici.Svečanu notu promociji dao je naš “slatkiš” Niko Božek izvrstan mladi glazbenik, učenik četvrtog razreda srednje glazbene škole u Varaždinu. Uz pratnju profesora Danijela Ota na klaviru i Nika na tubi uživali smo u ugodnim notama moderne klasike.  Larisa Nomo Nemi  pročitala je odlomak iz knjige i uvela nas u početak priče. Hvala im što su svojim doprinosom uveličali promociju.
Knjiga koju bi već na prvi pogled svatko poželio imati u svom domu.

PODRŠKA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE I GRADA ČAKOVCA

Promociji su prisustvovali gradonačelnica Ljerka Cividini i župan Matija Posavec. Grad Čakovec i Međimurska županija velika su  podrška u radu Udruge, poduprijeli su i ovaj naš projekt. Međimurske vode i Eko Međimurje također su financijski poduprli knjigu. Bez njihove podrške ne bismo ostvarili zadani cilj. Veliko hvala na ukazanom povjerenju!
Svi zainteresirani mogli su izmjeriti šećer i krvni tlak. Hvala Crvenom križu i dragoj nam volonterki Alenki Novak. 

Dječica su uživala u maštovitoj radionici koju su za njih pripremile Volonterke Renata Medvedec i Mateja Novak djelatnice DM drogerije. Bilo je šareno i veselo. Kako se Sveti Nikola bliži za djecu smo pripremili poklone što ih je dodatno razveselilo. Večer smo zaokružili plavim balonima – simbolom Šećerne bolest, a kao podrška svim oboljelima od šećerne bolesti Dom sindikata osvijetljen je plavom bojom.
Snaga udruge je upravo u njihovim članovima. Zajedničkim snagama i sa nekim novim elanom koračamo hrabro dalje.