15. kongres osoba sa šećernom bolešću

Dostupnost skrbi osobama sa šećernom bolešću

21. – 24. ožujka 2024. održao se 15. kongres osoba sa šećernom bolešću osoba u Brelima.  Kongres s međunarodnim sudjelovanjem bio je prilika za susrete i razmjenu iskustava s članovima ostalih 45 udruga RH kao i s osobama sa šećernom bolešću susjednih nam država jer imamo iste probleme. Međimurski slatkiša prisustvovali su kongresu.

Šećerna bolest zahtijeva 24 satnu skrb kako bi se što bolje držala pod kontrolom. Na uspješno liječenje utječu i zdrave životne navike. Važno nam je educirati se o pravilnoj prehrani i tjelesnoj aktivnosti, ali i pravovremenom liječenju, odgovarajućoj terapiji, važnosti samokontrole te najnovijim dostignućima u liječenju šećerne bolesti.

Trodnevni program kongresa obuhvati je predavanja, radionice i okrugle stolove na teme šećerne bolesti u svim područjima skrbi koju ona zahtijeva. Najviše korisnih informacija dobili smo od naših “slatkih” mama iz Slavonije, Kvarnera i Dalmacije. Povezivanje i umrežavanje srodnih udruga izuzetno je važna za unapređenje rada udruge pa je naš cilj i ostvaren.

Razmijenili smo iskustva, predstavili svoj rad i dogovorili buduću suradnju te se pritom malo opustili i zabavili.

Izuzetno zanimljiva i korisna predavanja bila su “Izazovi života s dijabetesom i rizična ponašanja u adolescenciji” Lavinia La Grasta Sabolić prim.dr.sc.dr.med. i “Psiholog u skrbi djece i adolescenata sa šećernom bolešću” Marine Grubić dr.sc. Farmaceutske tvrtke predstavile su svoje novitete i željno iščekujemo predstavljanje našim članovima.

Zahvaljujemo Gradu Čakovcu na financijskoj podršci i Crvenom križu na ustupljenom putnkčkom kombi vozilu.