Dijabetička prehrana temelji se na kontroli unosa ugljikohidrata, zdravim izvorima masti i proteina te pravilnom rasporedu obroka kako bi se održala stabilna razina šećera u krvi pri tom vodeći računa o pripremi namirnica niskog i srednjeg glikemijskog indeksa. Izuzetno je bitan pravilan odabir tehnoloških postupaka kod pripreme obroka.
Glikemijski indeks (GI) je mjera koja pokazuje koliko brzo određena hrana povisuje razinu šećera u krvi. Namirnice s visokim GI uzrokuju nagli porast glukoze, dok one s niskim GI pomažu u održavanju stabilnog šećera u krvi, što je ključno za osobe s dijabetesom.
✅ Nizak GI (dobar izbor za osobe s dijabetesom)
⚠ Srednji GI (umjeren unos)
❌ Visok GI (izbjegavati ili konzumirati rijetko)
Sadržaj objave isključivo je odgovornost Udruge Međimurski slatkiši
Financirano sredstvima Europske unije. Iznesena mišljenja i stavovi odražavaju isključivo stav autora i ne moraju se podudarati sa stavovima Europske unije ili Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.